پنج نوع موجودی اصلی در انبارداری که باید بدانید

دانستن اینکه کسب و کار شما چه میزان و چه نوع موجودی دارد می تواند به شما در مدیریت موثر آن کمک کند. بیش از دوازده نوع موجودی کالا وجود دارد، اما ما می توانیم آن را به چند دسته کلیدی تقسیم کنیم. امروز، ما به بررسی پنج نوع اساسی موجودی می‌پردازیم که هر مدیر عملیاتی باید درباره آنها بداند.

موجودی چیست ؟

موجودی به تمام اقلامی اطلاق می شود که کسب و کار شما برای کسب سود نگهداری می کند. این موجودی شامل کالاهای نهایی و مواد اولیه و همچنین مواردی است که به درستی کار شما کمک می کنند، مانند تجهیزات اداری.

پنج نوع موجودی

انواع موجودی هایی که با آنها کار می کنید به بیزینس و اهداف شما بستگی دارد. به عنوان مثال، تولیدکنندگان معمولاً تنوع بیشتری از انواع موجودی را نسبت به خرده فروشان در اختیار دارند. پنج نوع اساسی موجودی به شرح زیر است:

انواع موجودی انبار

1-مواد اولیه 

مواد اولیه اجزایی هستند که برای ساختن یک محصول استفاده می کنیم. یک تولید کننده ممکن است آنها را از یک تامین کننده استخراج، تولید یا خریداری کند. اقلام قبل از استفاده فقط مواد اولیه محسوب می شوند.
به طور کلی مواد اولیه به یکی از دو دسته مستقیم و غیر مستقیم تقسیم می شوند. مواد اولیه مستقیم آنهایی هستند که بخشی از محصول نهایی خواهند شد. به عنوان مثال، موادی مانند آرد و مخمر می توانند مواد تشکیل دهنده خمیر پیتزا باشند. مواد خام غیرمستقیم آنهایی هستند که به فرآیند شما کمک می کنند، اما به محصول نهایی وارد نمی شوند، به عنوان مثال، سوخت مورد نیاز برای آتش یک اجاق پیتزای صنعتی.

2-موجودی کار در حال انجام (WIP) 

یک کالای در حال پیشرفت بین مواد خام و کالاهای نهایی قرار می گیرد. این بدان معناست که محصول شروع به تولید کرده است، اما تنها در بخشی از مسیر فرآیند تولید است. نمونه‌های موجودی WIP می‌تواند شامل شلوارهای کت و شلواری باشد که باید به هم دوخته شوند یا دانه‌های قهوه که برشته شده‌اند و منتظر آسیاب شدن هستند.


مهم است که از این نوع موجودی غافل نشوید. نه تنها برای ترازنامه ضروری است، بلکه موجودی WIP نیاز به مدیریت دقیق دارد. با ذخیره بیش از حد موجودی WIP، هزینه‌های حمل و نقل خود را افزایش می‌دهید، که به این معنی است که جریان نقدی بیشتری به دارایی‌ها متصل خواهد شد. موجودی WIP بسیار کم می تواند باعث تاخیر در سفارشات مشتری شود. ردیابی صحیح این نوع موجودی نیز برای ارزیابی خود فرآیند تولید مفید است. می توانید معیارهایی مانند سرعت و فرکانس تولید را ردیابی کنید و از داده ها برای پیش بینی دقیق تر استفاده کنید.

3-کالاهای تولید شده

کالاهای تمام شده ، تکمیل شده و در انتظار فروش هستند. تعداد کالاهای آماده ای که در انبار دارید به عوامل زیادی از جمله روش های مدیریت موجودی شما بستگی دارد.
برای مثال، تولیدکنندگانی که روش های به‌موقع را انتخاب می‌کنند، به جای حمل WIP اضافی و کالاهای نهایی، اقلامی را همانطور که لازم است تولید و مونتاژ می‌کنند.

4-کالاهای نگهداری، تعمیر و عملیات (MRO)

کالاهای MRO اقلام موجودی هستند که به شما کمک می کنند تا کسب و کار خود را اداره کنید، اما جزء مستقیم کالایی که تولید می کنید نیستند. نمونه های موجودی MRO ممکن است شامل لوازم اداری، تجهیزات آزمایشگاهی و ماشین آلات باشد.

در حالی که این اقلام برای فروش به مشتریان نیست، اما هنوز یک نوع موجودی مهم هستند. برای مثال تصور کنید یک مدیر تولیدی ، میزهای جدیدی را برای ایستگاه های کاری کارمندان خود می خرد. تعدادی از میزها بعداً با سازماندهی مجدد فضا آسیب می بینند و بنابراین برای تعمیر فرستاده می شوند.
مدیریت کارآمد موجودی MRO به شما دید واضحی از محل نگهداری و وضعیت میزها می دهد و از سفارش اشتباهی میزهای جدید جلوگیری می کند.

انواع موجودی انبار

5-تجهیزات بسته بندی

این نوع موجودی ممکن است مهم ترین موجودی به نظر نرسند، اما وقتی به درستی مدیریت نشود، هزینه های بسته بندی می تواند افزایش یابد. می توانید مواد بسته بندی را به عنوان اولیه، ثانویه و سوم طبقه بندی کنید.


• بسته بندی اولیه – داخلی ترین بسته بندی که محصول نهایی شما را نگه می دارد، به عنوان مثال، بطری که سس تند را در خود جای می دهد.


• بسته بندی ثانویه – بسته بندی برندی که بسته بندی اولیه را در خود جای می دهد، مانند جعبه چند تایی که چندین بطری سس را در خود جای می دهد.


• بسته بندی سوم – بسته بندی مورد استفاده برای حمل و نقل، به عنوان مثال، یک جعبه مقوایی با محفظه های جداگانه که از آسیب رساندن بطری های سس شیشه ای به یکدیگر جلوگیری می کند.

چرا تفکیک انواع مختلف موجودی مهم است؟

کسب و کارها باید بدانند که با چه نوع موجودی سروکار دارند تا بتوانند آن را به درستی مدیریت کنند. این می تواند به شما کمک کند تا میزان هزینه های خود را در زمینه های مختلف مشخص کنید و تولید را برای افزایش سودآوری بهینه کنید.

به عنوان مثال، اگر حاشیه سود پایینی دارید، دانستن اینکه دقیقاً چه چیزی برای هر نوع موجودی خرج می‌کنید، می‌تواند به شما در تصمیم‌گیری درست قیمت‌گذاری یا تامین‌کننده کمک کند. همچنین درک انواع موجودی به شما کمک می کند تا چیدمان خود را بهتر سازماندهی کنید و آن را برای انتخاب کنندگان انبار خود بهینه کنید. شاید شما مواد خام اضافی را ذخیره می کنید که هزینه های حمل زیادی را متحمل می شوند.

به طور خلاصه، دانستن اینکه دقیقاً چه موجودی دارید به شما کمک می کند تا عملیات خود را به دقت زیر نظر داشته باشید.

آیا هنگام مدیریت موجودی خود باید به انواع متفاوتی رفتار کنید؟

نحوه برخورد دقیق شما با انواع مختلف موجودی به عملکرد شما بستگی دارد. مهمترین چیز این است که یک سیستم مدیریت موجودی پیدا کنید که به خوبی برای شما کار کند. سپس، می توانید بهترین راه را برای رسیدگی به موجودی خود، چه به صورت گروهی یا جداگانه، بیابید.

البته، این انواع موجودی به هم مرتبط هستند. کمبود یا انباشت بیش از حد موجودی می‌تواند تأثیر زیادی داشته باشد، بنابراین توجه دقیق به انواع مختلف موجودی به این معنی است که می‌توانید آسان‌تر نحوه جریان اقلام در تولید خود را پیگیری کنید.

مزایای انبارداری

چرا کنترل موجودی اینقدر مهم است؟

مدیریت موجودی فقط به این معنی نیست که بدانیم چه تعداد از هر کالا در انبار موجود است. همانطور که شرکت IBM توضیح می دهد  ، “هدف مدیریت موجودی، داشتن محصولات مناسب در مکان مناسب در زمان مناسب است”.  این مفهوم همیشه بدون توجه به انواع موجودی که با آن سروکار دارید صادق است.

با وجود سیستم‌های مدیریت موجودی مناسب، می‌توانید جریان‌های کاری کارآمدی ایجاد کنید که هزینه‌ها را کاهش ‌بدهد، فضا را بهینه کند، از انباشته شدن موجودی جلوگیری ‌کند و سرمایه را آزاد کند. می‌توانید داده‌های بلادرنگ دریافت کنید و پیش‌بینی‌هایی برای تقویت کسب‌وکار خود انجام دهید.

مدیریت موجودی خوب به این معنی است که نه تنها کسب و کار شما سودآور می ماند، بلکه می تواند به وعده های خود به مشتریان عمل کند و یک پایگاه مشتری وفادار و خوشحال ایجاد کند.

اشتراک گذاری

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *